Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “İdarecilerimiz, Devletle Millet Arasındaki Köprüdür”
11.01.2017
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, vali yardımcıları ve kaymakamlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin içeride ve dışarıda çok büyük saldırı altında olduğunu vurgulayarak, “Uluslararası alanda ve sınırlarımız dışında verdiğimiz mücadelenin başarısının birinci şartı, ülkemizin içini sağlam tutmamızdır. Eğer, biz kendi topraklarımızın içinde huzuru, güveni, refahı temin edemezsek, dışarıda ne sözümüzün bir kıymeti kalır ne de tek bir adım atacak zemin bulabiliriz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ocak İdareciler Günü vesilesiyle vali yardımcıları ve kaymakamlarla öğle yemeğinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen yemekte, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.
Konuşmasının başında Cumhurbaşkanlığı Külliyesini teşriflerinden dolayı vali yardımcılarına ve kaymakamlara teşekkür eden ve kendilerinin İdareciler Günü’nü tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk başta olmak üzere, görevi başında şehit edilen tüm idarecilere ve şehitlere Allah’tan rahmet dileğinde bulundu.
“İDARECİLERİMİZ, DEVLETLE MİLLET ARASINDAKİ KÖPRÜDÜR”
İdarecilerin, sadece devletin gücünü değil, aynı zamanda şefkatini de temsil ettiğine işaret ederek, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ sözü ile bunun kastedildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için idarecilerimizi, devletle millet arasındaki köprüler olarak görüyoruz. Özellikle kaymakam unvanı taşıyan idarecilerimiz, doğrudan sorumluluk üstlenen, kişisel kabiliyetleri ve gayretleriyle görev yaptıkları yere damga vurma imkânına sahip kişilerdir” diye konuştu.
İdarecilerin, günün 24 saati, haftanın 7, yılın 365 günü çalışacak bir tempoyla işlerine sarılmadıkları takdirde milletle güçlü bir ilişki kuramayacağını ve görev yaptıkları yerde kalıcı izler bırakamayacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Bu fedakârlığı göze alamayan kişi, kusura bakmasın, yanlış meslek seçmiş demektir. İdareci değil de memur olacak kişiyi sorumluluk makamına oturtmuşsak, biz de bir yanlış yapmışız demektir. Bazen şahsen karşılaştığım da oluyor, öyle idarecilerimiz var ki, mazeret üretirken gösterdiği mahareti iş üretirken ortaya koysa, zaten mesele bitecek. Başarılı olan arkadaşlarımızı, ‘marifet iltifata tabidir’ sözüne uygun şekilde takdir ederken, aynı çabayı göstermeyenleri de süratle ayıklamak mecburiyetindeyiz. Unutmayınız ki, Yeni Türkiye’yi sizlerle birlikte inşa edeceğiz. Ülkemizin ve milletimizin içinden geçtiği şu kritik dönemde, idarecilerimizin basireti ve çabası belirleyici öneme sahiptir. İnşallah, bu süreci hep birlikte alnımızın akıyla yönetecek ve ülkemizin önünü açacağız.”
“SURİYE VE IRAK'TAKİ HER GELİŞME, TÜRKİYE’Yİ DOĞRUDAN İLGİLENDİRİYOR”
Türkiye’nin, içeride ve dışarıda, çok büyük bir saldırı altında olduğuna ve Suriye ile Irak’ta yaşanan her gelişmenin Türkiye’yi doğrudan ilgilendirdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkelerde ortaya çıkan insani krizlere duyarsız kalmayacaklarını, tüm dünya sırtını dönüp kapılarını kapatsa dahi, bu bölgelerde yaşayan insanlarla ortak geçmiş ve akrabalık ilişkileri ile müşterek kültürü unutup aynı yola başvurmayacaklarını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de 3 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklının misafir edilerek, devlet ve millet tarafından onlara sahip çıkıldığını hatırlatarak, “Başlangıçta kısa süreli bir misafirlik olarak gördüğümüz bu durum, zaman uzadıkça yeni ve daha köklü tedbirleri gerekli kılmıştır. Sınırlarımız içinde yaşayan milyonlarca kişi arasında eğitimi, birikimi, imkânları ve diğer şartları o kadar üst seviyede olanlar var ki, bu insanları bir kenara koymak inanın insani değerler açısından bir ihanet olur. Bu insanlar arasında ülkemize de ciddi katkı sağlayabilecek olanlar var. İçişleri Bakanlığımız bu tür kişilere aileleriyle birlikte vatandaşlık vermeye yönelik şu anda bir çalışma yürütüyor. Eğitimden, sağlığa, soysal güvenlikten mülkiyete kadar pek çok sorunun çözümüyle ilgili yürütülen çalışmalar olduğunu biliyorum. Tabi asıl çözümün Suriye ve Irak’ın yeniden güvene, istikrara, huzura kavuşması olduğu gayet açıktır, bu yönde de çok ciddi gayret gösteriyoruz” açıklamalarını yaptı.
“SURİYE VE IRAK’TA HER TÜRLÜ İNİSİYATİFİ ALIYORUZ”
Bölgedeki gelişmelere doğrudan veya dolaylı etkisi olan ülkelerin önemli bir bölümünün, Suriye ve Irak halklarını esenliğe kavuşturmak diye bir dertlerinin olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu hakikati görenlerin sayısı çoğaldıkça çözüm yolları kendiliğinden açılacaktır. Biz bu anlayışla Suriye’de ve Irak’ta her türlü adımı atıyor, her türlü inisiyatifi alıyoruz” dedi.
Bu ülkelerin huzur ve güvenliğinin, Türkiye’nin huzur ve güvenliği anlamına geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dikkat ederseniz, biz ne zaman sahaya indiysek, bu ülkelerle ilgili tehdit değerlendirmeleri ve öncelikleri o anda değişti. Düne kadar DEAŞ’la mücadeleyi ilk sıraya koyan ülkelerin bugün neredeyse DEAŞ’ı himayeleri altına alacak hâle geldiklerini ibretle takip ediyoruz. Bölgenin tarihî, dini, etnik, kültürel yapısını dikkate almadan, tamamen kâğıt üzerindeki planlamalarla yürütülen projeler birer birer çöküyor. Türkiye işte tüm bu kaos içerisinde hem kendisi, hem de kardeşleri için en iyisini yapmanın çabasını veriyor” diye ekledi.
“BİRLİĞİMİZİ MUHAFAZA EDEBİLMEMİZİN SEBEBİ, MİLLETİMİZİN FERASETİDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası alanda ve sınırlarımız dışında verdiğimiz mücadelenin başarısının birinci şartı, ülkemizin içini sağlam tutmamızdır. Eğer, biz kendi topraklarımızın içinde huzuru, güveni, refahı temin edemezsek, dışarıda ne sözümün bir kıymeti kalır ne de tek bir adım atacak zemin bulabiliriz. Terör örgütlerini adeta vardiya usulü ülkemizde eylem yapmaya teşvik edenler işte bunu istiyor. 2013 yılından beri ardı ardına yaşadığımız sıkıntılar, hem güvenlik boyutuyla, hem siyasi sonuçlarıyla, hem ekonomik veçhesiyle bizi içeride sıkıştırıp dışarıda etkisiz hâle getirme amacıyla tetikleniyor. Farkında olmadan veya gayet bilinçli bir şekilde bu oyuna dâhil olan, figüranlık yapan bir kesim elbette var. Ama hamdolsun, milletimiz kahir ekseriyetiyle bu oyunu çözmüştür, çökertmiştir. Bunca badire yaşamamıza rağmen birliğimizi, beraberliğimizi, huzurumuzu muhafaza edebilmemizin sebebi, milletimizin ferasetidir. Dikkat ederseniz, milletimiz ülkesine ve devletine sahip çıktıkça karşımızdakiler ahlaksızlık çıtasını sürekli yükseltiyor. 15 Temmuz darbe girişimi başta olmak üzere bu uğurda ellerindeki tüm malzemeyi kullandılar, kullanıyorlar. Zahirde birbirine düşman gibi gözüken örgütleri, kesimleri bu amaçla bir araya getirip iş birliği hâlinde çalıştırıyorlar.”
Türkiye’nin karşısında isimleri farklı harflerden oluşuyor ve söylemleri farklı görünüyor olsa da aslında aynı örgüt olduklarını; hepsine birden terör örgütü, mensuplarına da terörist dendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maruz kaldığımız saldırılar gösteriyor ki, bölücü örgütle, DEAŞ, FETÖ’yle, DHKP-C’yle arasında bizim açımızdan herhangi bir fark yoktur, hepsi de ülkemizin ve milletimizin düşmanıdır. Hepsi de gözünü kan bürümüş, ellerine fırsat geçtiğinde devletimizi yok etmeye ant içmiş, zihinlerini ve bedenlerini kiraya vermiş bir katiller güruhudur. Bu örgütler, yıllardır kullananları, sosyolojik tabanlarını oluşturan kesimleri dahi dehşete düşüren kan dökücülükleriyle çağımızın barbarları durumundadır” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE OLARAK, GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ”
Bu kanlı yapıların en büyük gücü, terör konusundaki hassasiyetleri sadece kendi sınırlarından ibaret olan devletlerden aldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şu değerlendirmelere yer verdi: “Bir terör örgütü Orta Doğu’da, Güney Asya’da, Kuzey Afrika’da ne kadar insan öldürürse öldürsün, aynı örgütün Batıda bir tek kişiye zarar vermesi karşısında gösterilen tepki ortaya konmaz. Bunun en basit örneğini Paris’te, Brüksel’de, Berlin’de yaşanan terör saldırıları ile İstanbul, Ankara, İzmir’de gerçekleştirilen terör saldırılarına verilen tepkilerde görebiliriz. Daha 15 Temmuz’u saymıyorum bile. Daha mültecilere gösterilen insanlık dışı davranışları saymıyorum bile. Daha çocukların, kadınların, yaşlıların katledildiği saldırılar karşısındaki duyarsızlığı saymıyorum bile. Dünyada pek çok ülkenin sergilediği bu ikiyüzlü tavırdan dolayı üzüntü duyuyoruz. Ben Myanmar’ı saymıyorum bile, o insanların nasıl acımasızca meydanlarda coplarla döverek öldürdüklerini saymıyorum bile.”
Türkiye’nin kendi göbeğini kendisinin kesmesi gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaşadıklarımız bize şu gerçeği açıkça izhar etti: Türkiye terörle mücadelesini ve bunun için bölgesinde yürüttüğü tüm operasyonları tek başına kendi imkânlarıyla ve kendi evlatlarıyla yürütmek mecburiyetindedir. Bu durumu anlamayan veya buna karşı çıkan, hakikatlere gözünü kapatıyor demektir. Dostluk, müttefiklik, iyi ilişkiler, dayanışma, iş birliği gibi hususlar ancak siz güçlüyseniz bir karşılık buluyor, yoksa inanın sözden ibaret kalıyor. Bunun için Türkiye olarak güçlü olmak zorundayız, ülke olarak güçlü olmalıyız, Hükûmet olarak güçlü olmalıyız. Askerimizle, polisimizle, istihbaratımızla, savunma sanayimizle, hariciyemizle güçlü olmalıyız ve elbette en başta mülkiye teşkilatımızla güçlü olmak zorundayız” görüşlerini paylaştı.
“TERÖR ÖRGÜTLERİYLE İLTİSAKLI KİŞİLERİN DEVLETTEN TEMİZLENMESİ ÖNEMLİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye’nin yeni bir istiklal ve istikbal mücadelesi verdiğinin altını çizerek, yürütülen çalışmaların da bu olağanüstü hâle uygun bir şekilde yürütülmesi gerektiğini, hiçbir terör örgütüne karşı en küçük bir müsamahanın gösterilmeyeceğini söyledi. Mülki idare amirlerinin, her il ve ilçede, isim-isim, ev-ev, bina-bina, sokak-sokak, mahalle-mahalle her şeye hâkim olması gerektiğini, bu süreci mahalle ve köy muhtarları ile yürütebileceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güvenlik güçlerimizin teröristleri yakalama konusundaki çabalarını ve elde ettikleri neticeleri çok iyi biliyorum. Ama aradan kaçan bir tane terörist bile amacına ulaştığında, bunun tabii ki çok acı sonuçları ortaya çıkıyor, çok ciddi yansımaları oluyor. Bunun için siz mülki idare amirlerimizin meseleye çok daha sıkı sarılması, her şeyi çok daha yakından takip etmesi gerekiyor. Diğer taraftan gerek FETÖ, gerekse bölücü örgütlerin devlete sızmış elamanları sebebiyle yaşanan sıkıntılara karşı da dikkatli olmalıyız. Terör örgütleriyle iltisaklı kişilerin devletten temizlenmesi, en az silah kullanan teröristlerin etkisiz hâle getirilmesi kadar önemlidir. Çünkü birinin desteği olmadan ötekinin hareket alanı elde edebilmesi mümkün değildir. Terör eylemleri ancak çok sayıda kişinin organize hareket etmesiyle neticeye ulaşabilir” diye ekledi.
Terör örgütlerini gerçek anlamda etkisiz hâle getirmenin yolunun onlarla topyekûn mücadeleden geçtiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer görev yaptığınız yörelerde terör örgütleri taban buluyorsa, öyle veya böyle oradan bir teröristin çıkıp silahını size ve bu ülkedeki herhangi bir masuma doğrultması unutmayın, kaçınılmazdır. Bu bakımdan işimizi savsaklama, hata yapma, gaflete düşme, rehavete kapılma hakkımız olmadığını çok iyi bilmemiz lazım. Hani ‘millî seferberlik’ diyorum ya, işte bu çağrımın en başta gelen muhatapları sizlersiniz. Sizler bu millî seferberliğin en önemli planlayıcısı ve uygulayıcısı olarak arazidesiniz. Böyle bir anlayışla çalışarak önümüzdeki dönemde büyük başarılara imza atacağınıza ben yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.
“TERÖRE ODAKLANIP EKONOMİYİ İHMAL EDERSEK, TERÖRÜN ÖNÜNÜ AÇMIŞ OLURUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “Yaşadığımız tecrübeler bize aynı anda hem terörle mücadele etmeyi, hem dış politikada etkinlik kurmayı, hem yatırımlarımızı sürdürmeyi, hem hedeflerimizden kopmamayı öğretti, öğretiyor. Teröre odaklanıp ekonomiyi ihmal edersek terörün önünü açmış oluruz. Yatırımlarımızı yürütürken güvenlikten ödün verirsek ikisini birden kaybederiz. Küresel gündemin hercümercine kapılıp 2023 hedeflerimizden saparsak, istikametimizi tümden yitiririz. Türkiye bugün işte bu gündemlerinin hepsini birden aynı titizlikle, aynı hassasiyetle takip ediyor. Bu kolay bir süreç değildir. Bakınız Avrupa ülkeleri bu konulardan herhangi biri öne çıktığında diğer hususlarda panikliyorlar. 2008 küresel finans krizinde geçtiğimiz yıllardaki mülteci sorununda terör olaylarında nasıl savrulduklarını hep birlikte gördük. Ülkemiz ise tüm bu sıkıntılara rağmen kendi gündeminden kopmadan yolunda yürümeye devam ediyor. Sizlerden de görev yaptığınız yerlerde böylesine çok yönlü, başarılı hikâyeleri ortaya koymanızı bekliyorum. Bir yandan terör örgütlerine nefes aldırmazken, bir yandan asayişi sıkı tutmanız, aynı zamanda fakir-fukarayı sahipsiz bırakmamanız, bununla birlikte ilçenizin, şehrinizin geleceği için önemli yatırımları takip etmeniz mümkündür.”
“KOLLARINI SIVAYIP, İŞİN İÇİNE GİREN HER İDARECİ BENİM YOL ARKADAŞIMDIR”
Konuşmasında vali yardımcılarına ve kaymakamlara “Yeri geldiği zaman icabında kömür ihtiyacı olanlar mı var –daha önce de bunları söyledim- sizler şoförün yanına oturmalısınız, onunla beraber kömür ihtiyacı olanlara adeta kamyonla, kamyonetle kömürü bizzat kendiniz götürüp teslim etmelisiniz. Gıda ihtiyacı olanlar mı var? İcabında kamyon-kamyonet neyse onunla gidip onların gıda ihtiyaçlarını bizzat teslim etmelisiniz” tavsiyelerinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şöyle konuştu: “İlçesindeki, şehrindeki tek bir insanı, tek bir aileyi dahi mağdur, mazlum durumda bırakan idareci diğer konularda ağzıyla kuş tutsa benim nezdimde başarısızdır, önce insan. Eğer biz insanımıza sahip çıkarsak, onlar terör örgütleriyle mücadelemizde de, darbeciler karşısında da, ekonomik saldırılar karşısında da bizim yanımızda yer alacaklardır, hiç endişeniz olmasın. Şayet insanımızı küstürürsek, diğer mücadeleleri zaten kazanamayız. Aynı şekilde şehit yakınlarımıza ve gazilerimize özel önem vermeliyiz. Bu vatandaşlarımızdan tek birinin dahi incinmesine, gönlünün kırılmasına, kendini sahipsiz hissetmesine ben rıza gösteremem. Benim temsilcim olarak sizin de rıza göstermemeniz lazım, bunu sizlerden Allah için istiyorum.”
Ekonominin bu dönemde özel önem verilmesi gereken bir alan olduğuna değinerek, vali yardımcılarından ve kaymakamlardan, görev yaptıkları il ve ilçelerin ekonomik potansiyelini harekete geçirecek her türlü çabayı göstermeleri ricasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üretimi, ticareti, istihdamı, ihracatı artırmaya yönelik faaliyetleri destekleyerek, teşvik ederek, gerekiyorsa öncülük ederek ekonomiyi ayağa kaldırmalıyız. Eğitim, sağlık, ulaşım, enerji, spor gibi hizmet alanlarında vatandaşlarımızın memnuniyetini artırmaya yönelik çalışmaları kesintisiz sürdürmeliyiz” diye konuştu.
Görev yaptıkları yerlerin potansiyelini harekete geçirmeye yönelik projelere ilgili bakanların destek vereceğini belirten ve bu noktada İçişleri Bakanlığı’na, Başbakana ve kendisine ulaşmalarını salık veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kollarını sıvayıp işin içine giren her idareci benim yol arkadaşımdır, bu kadar açık ve net söylüyorum. ‘Niyet hayır, akıbet hayır’ derler, eğer siz hayırlı bir niyetle yola çıkarsanız, kendinize destek olacak çok kişi, çok kurum bulursunuz, hiç endişe etmeyin” dedi.